så bra paj!! många ingredienser men så gott
Päronpaj med mandel och honung
Ingredienser
Portioner: 6-8
5 päron
1/2 dl honung
PAJDEG
3 dl vetemjöl
175 g smör
1 äggula
1 msk kallt vatten
PAJFYLLNING
100 g mandelmassa
2 ägg
2 dl mjölk
+ florsocker och riven choklad till servering
Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel
Gör så här
1. Hacka ihop alla ingredienser till pajdegen och ställ i kyl i ca 30 minuter.
2. Sätt ugnen på 200°C.
3. Kavla ut pajdegen på plastfilm och fodra en smord pajform med degen. Skala, kärna ur och skär päronen i klyftor. Lägg dem i pajformen och häll över honungen.
4. Baka pajen i 20 minuter – tills den fått färg. Om det bildas saft, häll av den.
5. Sänk ugnsvärmen till 175°C.
6. Riv mandelmassan och vispa ihop med ägg och mjölk. Häll blandningen över pajen och grädda i ytterligare 45 minuter, tills den har stelnat och fått fin färg.
7. Pudra över florsocker. Servera vispad grädde toppad med riven choklad till.
FÖR ALLA? Innehåller ägg. Gör glutenfri: gör en glutenfri pajdeg och använd receptet i övrigt. Gör mjölkfri: ersätt smör med mjölkfritt margarin och använd mjölkfritt mjölkalternativ, t ex Solhavre eller rismjölk. Byt grädden mot tex havrebaserad gräddersättning från Beneviva, Oatly Imat eller Go Green. Använd ren mörk choklad av god kvalitet.
|
|